Houding
Houdingsproblemen ontstaan vooral door het herhaaldelijk doen van bepaalde bewegingen of langere tijd in dezelfde houding zijn. De meeste mensen hebben van zichzelf niet door dat hun houding niet goed is. Soms valt het de omgeving wel op. Een voorbeeld is het optrekken van de schouders bij inspannend werk wat iemand ook op een ontspannen moment blijft doen. Het bewegingspatroon heeft zich aangepast. Houdingsproblemen geven meer kans op lichamelijke ongemakken. Soms kunnen er ook stabiliteitsklachten en pijnklachten ontstaan.
Het is op alle leeftijden goed bewust te zijn van de houding en manier waarop je beweegt. De leeftijd maakt daarbij niet uit. Jongeren, volwassenen en ouderen kunnen hun houding verbeteren om op die manier klachten te voorkomen of verhelpen.
Jongeren die in de groei zijn met houdingsproblemen zoals een scoliose of kyfose kunnen goed bij ons terecht. Een scoliose is een vergroeiing van de wervelkolom in de vorm van een C of een S. Een kyfose is een verkromming van de rug naar voren toe. Het is belangrijk gerichte zorg en training te krijgen om verdere vergroeiing tegen te gaan.
Ook mensen met overbelastingsklachten ten gevolge van studie en gebruik van computer, tablets en smartphones hebben belang bij oefentherapie om klachtentoename te voorkomen.
Bij de eerste afspraak wordt een analyse gedaan door middel van een vraaggesprek over dagelijks voorkomende houdingen en bewegen, daarna worden deze houdingen en bewegingen onderzocht. Er wordt een behandelplan op maat gemaakt, waarbij oefeningen en aanpassingen van houdingen in het dagelijks leven centraal staan. In de praktijk worden de oefeningen gedaan, maar het is belangrijk dat deze thuis en in het dagelijks leven toegepast gaan worden om tot een optimaal resultaat te komen.